Dokunmatik ekranlar nasıl çalışır?

Telefon, tablet ve laptop gibi cihazlarda her gün dokunmatik ekranları kullanırız. Oysa çoğu kişi dokunmatik ekranların nasıl çalıştığını bilmez. Gelin bu dokunmatik ekranlara yakından bakalım.
Pek çok farklı dokunmatik ekran teknolojisi var. Biz en fazla kullanılanı yani kapasitif ekran teknolojisini ele alacağız. Bu teknolojide bir cam ve altında yatay ve dikey olarak ince iletken tellerden sıkı örgülü bir ızgara katmanı var. Ekran açıldığında elektrik akımı sayesinde ızgaradaki tellerin yatay ve dikey olarak kesiştiği her noktada elektrostatik alanlar oluşuyor ve ekrana bağlı işlemci bu alanların varlığını nötr (zıt da değil eş de) durum olarak algılıyor. Ancak ekrana dokunduğumuzda vücudumuzda yüklü bulunan statik elektrik sayesinde nötr durum bozuluyor. Ekrana dokunduğumuz anda parmağımızla ekran arasında elektrik yükü değişimi (yani elektronlar ve protonlar arasında bir alışveriş) gerçekleşiyor. Demek ki cam ne kadar ince olursa o kadar daha hızlı tepki alıyoruz. Her neyse, işlemci bu değişimlerin hepsini algılıyor. Edinilen veri, cihazdaki yazılım tarafından işlenerek işlemci bunları kendisine verilmiş bir komut olarak değerlendiriyor ve uyguluyor. Kısacası camın altındaki ızgara ile parmağımız arasında elektron ve proton alışverişi gerçekleşiyor ve işlemci bunu yazılım sayesinde algılayıp uyguluyor.
Kaynakça: Bilim Çocuk Dergisi 15 Mayıs 2019 s.45
Görsel Kaynakça: Pixabay
Ayrıca Bakınız
Yapay Zeka Nedir?
![]() |
1 (cam) 2 (ızgara) |
Kaynakça: Bilim Çocuk Dergisi 15 Mayıs 2019 s.45
Görsel Kaynakça: Pixabay
Ayrıca Bakınız
Yapay Zeka Nedir?
Yorumlar
Yorum Gönderme
Merhaba! Sitemizi kullandığınız için teşekkür ederiz. Yorumunuz incelenmek üzere yöneticimize yönlendirilmiştir. İyi günler!